Glutensiz Yaban Mersinli Muffin Tarifi
Bu tarif, glutenden uzak durmak isteyenlere gelsin!
Gluten, buğday, arpa, yulaf, çavdar gibi tahıllarda bulunan bir protein türü. Çölyak hastaları ve gluten intoleransı olan kişiler beslenmelerinde glutenden uzak bir program izlerler. Çünkü gluten hassasiyeti olanlar glutenli gıdaları sindiremez, zamanla ince bağırsaklarındaki villusların (minik çıkıntılar) silinmesiyle besin emilimi bozulur ve rahatsızlanırlar.
Hal böyle olunca alternatifler çok sınırlı gibi görünse de hem tatlı hem de tuzlu ihtiyacını giderecek glutensiz birçok yemek tarifi bulabilirsin. Tatlı ihtiyacımı glutensiz tariflerle gidermek istiyorum ama hazırlayacak vaktim yok diyorsan Juico’nun tatlı atıştırmalıklarından Kakaolu Powerball ve Matcha Powerball hem glutensiz hem pratik biri seçenek olabilir. Ayrıca detoks yapmak istiyorsan ama hazır programlardaki glüten gözünü korkutuyorsa Juiconun 3 günlük Glutensiz ve Düşük Karbonhidratlı Paketi sana göre olabilir.
Mutfağa vakit ayırmak isteyenler için; glutensiz yaban mersinli muffin Tarifi aşağıda, şimdiden afiyet olsun!
Kaç kişilik: 12 adet
Hazırlama süresi: 20 dakika
Pişirme süresi: 25 dakika
Malzemeler:
- 1/2 su bardağı kurutulmuş yaban mersini
- 4 adet yumurta
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1/2 su bardağı esmer şeker
- 1 su bardağı rendelenmiş hindistan cevizi
- 1/2 çay kaşığı tuz
- 1 paket vanilya
- 1/2 paket kabartma tozu
Üst kaplaması için:
- 1/2 su bardağı toz badem
- 1/4 su bardağı esmer şeker
- 1 tatlı kaşığı tarçın
Muffin kalıplarını yağlamak için:
- 1 tatlı kaşığı tereyağı veya hindistan cevizi yağı
Glutensiz Muffin Nasıl Yapılır:
- Karışıma oda sıcaklığında beklettiğin tereyağını da ekleyerek çırpmaya devam et.
- Vanilya, kabartma tozu, tuz ve rendelenmiş hindistan cevizini ayrı bir kapta karıştır.
- Çırptığın karışımı ve diğer hindistan cevizli karışım ile birleştir ve tahta bir spatula ile birbirine yedir.
- Silikon muffin kaplarını tereyağıyla yağla.
- Karışımı muffin kaplarının yarısı dolacak şekilde paylaştır. Üzerine kurutulmuş yaban mersinlerini serp.
- Yaban mersinlerinin muffinlerin arasında kalması ve üzerinin daha gevrek olması için esmer şeker, toz badem ve tarçını karıştır.
- Bu karışımı da yaban mersinlerinin üzerine muffin kaplarının boş kalan yarısına ekle.
- Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 25 dakika pişir.
- Muffinleri kalıplarından çıkarmak için ılımalarını bekle.
Glutensiz tatlımı yaptım bir de glutensiz ekmeği deneyim diyorsan leziz glutensiz ekmek tarifimize de göz atabilirsin. Afiyet Olsun! 😊