Glutensiz Ekmek

Glutensiz Ekmek Tarifi

Kendi mutfağının şefi isen maharetlerine bir de glütensiz tarifler ekleyerek glütensiz madalyonunu kazanabilirsin. Malzemelerine kolayca ulaşabileceğin, yapımı kolay tadı leziz ekmek için hazırsan, tarifi aşağıda bulabilirsin.

Glutensiz ekmek tarifin için kullanabileceğin birçok glütensiz un çeşidi bulunmakta. Bunları nohut, soya, darı, keçiboynuzu, kinoa, karabuğday, çiğ karabuğday, badem unları gibi sıralayabiliriz.

Eğer glutensiz beslenmeye karşı ilgiliysen Juico’nun Glutensiz ve Düşük Karbonhidratlı Paketi sana göre olabilir!

Ürün: 1 somun ekmek Hazırlama Süresi: 15-20 dakika
Pişme Süresi: 45 dakika
Toplam Süre: 2,5-3 saat

Malzemeler:

  • 500 gram glütensiz ekmek unu
  • 35 gram şeker
  • 2 çay kaşığı instant maya
  • 1 ¼ çay kaşığı tuz
  • 250 gram sıcak süt
  • 50 gram önceden yumuşatılmış tereyağı
  • 3 büyük yumurta
  • 1 ¼ çay kaşığı xanthan gum [1] (kıvam için kullanılan xantham gum’ı bazı sanal marketlerde bulabilirsin veya yerine Psyllium Husk, yumurta beyazı, chia tohumu veya keten tohumu kullanabilirsin)

Her şey hazırsa, karışımı hazırlamaya başla!

Tarif:

  1. Un, şeker, maya, tuz ve xanthan gum’ı bir kase içerisine al ve tamamen karıştır.
  2. Sütü karışıma ekle ve mikser ile malzemeleri bir bütün haline getirene kadar karıştırmaya devam et.
  3. Tereyağını ekle ve hamurun tamamına işleyene kadar yoğurmaya devam et.
  4. Yumurtaları ayrı bir kapta kır ve çırp.
  5. Yeterli kıvama geldiğinde yumurtaları hamur karışımına ekle ve yoğurma işlemini 3 dakika daha devam ettir.
  6. Hamurun bulunduğu kasenin üzerini tamamen kapat ve kabarması için 1 saat beklet.
  7. Beklettiğin hamurun içerisindeki hava kabarcıklarını engellemek için, birkaç kere kaldır, şeklini değiştir ve kaseye yerleştir.
  8. Ekmeğini yerleştireceğin kabı iyice yağla ve ekmeği yerleştirirken üzerini bir yağlı bir spatula yardımı ile düzleştirmeyi unutma.
  9. Son olarak, yağlı kağıt ile hamurunun üzerini kapat ve 45-60 dakika kadar tekrar beklet. Bu aşamada fırınını 180 derece ile önceden ısıtmaya başlamalısın.
  10. Hamurunun üst tabakası kızarmaya ve altın rengi olmaya başlayana kadar ortalama 38-40 dakika bekle.

Afiyet olsun!

[1] Xanthan Gum: Diğer kıvam artırıcılara göre daha etkili olan bir maddedir. Gluten içermeyen besinler içerisinde yer alır ve hamuru daha kıvamlı bir hale getirir.